KOKKERELLEN IN ZWEDEN!

Smaklig måltid!




zondag 10 juli 2011

Zomeraardbeientaart



Nu ik dit schrijf is het hoogzomer en is er een groot aanbod van aardbeien. Zelfs in dit deel van Zweden worden ze nu volop aangeboden!  Daarom een eenvoudig recept, om er eens iets meer mee te doen dan op de boterham of op een beschuitje, n.l. een heerlijke taart. Daar kan je mee voor de dag komen als je bezoek krijgt en misschien kan je wel lekker buiten zitten met koffietijd. Dat is pas echt zomers! Hier komt ie..........

Bodem:
3 eieren
3 kopjes kristalsuiker
3 kopjes bloem
1 ½ theelepel bakpoeder
1 kopje warm water
paneermeel

Vulling en garnering:
1 flinke bak aardbeien (ca. 1 liter)
100 gr witte chocolade
1 theelepel olie
5 dl slagroom
200 gr ananas (blik) superfijn maken (kan je zo fijngemaakt in blik kopen in Zweden maar niet in NL, dus dan zelf doen)
1 theelepel vanillesuiker
citroenmelisse of munt, verse blaadjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet een ronde taartvorm met rechte randen in met olie of boter en bestrooi dit met paneermeel.
Klop de eieren met de suiker luchtig, bij voorkeur met een elektrische mixer. Meng bloem en bakpoeder apart en roer dit mengsel daarna door de eieren met suiker. Kook het water en roer het als laatste door het beslag. Meng goed en doe onmiddellijk het beslag in de vorm. Bak de taart in de onderste helft van de oven ongeveer 30 minuten of tot de cake droog aanvoelt. Zet weg en laat afkoelen. Daarna delen in drie lagen.

Spoel de aardbeien en laat ze drogen op keukenpapier. Leg er ongeveer 15 stuks (met steeltje!) apart voor de garnering en pureer de rest. Suiker toevoegen naar smaak.
Smelt de chocolade met de olie op laag vuur in een steelpan. Dompel de 15 apart gehouden aardbeien tot de helft in de chocolade. Zet ze op een schotel in de koelkast zodat de chocolade hard wordt.
Klop ongeveer 2½ kop van de slagroom luchtig. Meng de helft daarvan met de aardbeienmoes.
Vermeng de ananas met de andere helft van de 2½ kop slagroom en verdeel dit over het onderste deel v.d. bodem. Verspreid aardbeienroom over tweede laag.
Klop de resterende slagroom met de vanillesuiker en verspreid over en rond de taart. Garneer met de in de chocolade gedoopte aardbeien en maak enkele kleine rozetten van citroenmelisse of munt.

2 opmerkingen:

  1. Het water loopt me in de mond en dan die combinatie, aardbei en witte chocolade, mmmmmmm!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit, die zal niet lang op tafel staan :)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageer, ik ben er dol op dus LEUK!