KOKKERELLEN IN ZWEDEN!

Smaklig måltid!




vrijdag 3 december 2010

Klenäter


Eens iets anders maken voor de jaarwisseling? Eens op z'n Zweeds? Hieronder twee recepten. De ingrediënten lopen, vooral ook de verhoudingen, nogal uiteen. Zelf heb ik ze ook nog nooit gemaakt, maar ga dat komende jaarwisseling (2010/2011) doen. Ik zou het heel leuk vinden te horen hoe het jullie bevalt en welk recept je het lekkerst vindt! Dus een reactie onderaan dit recept wordt zeer gewaardeerd. Hier komt ie dan.........

Recept 1

Nodig voor 40 à 50 stuks:
200 gr. bloem
5 eierdooiers
50 gr. suiker
3 eetl. gesmolten boter
schil van een halve citroen
1 eetl. cognac of jenever
frituurolie (ongeveer 1,5 liter)

Deze Zweedse lekkernij (spreek uit: ’klee-netter’, dat klinkt als een aansporing om eens wat fatsoenlijks aan te trekken :-) is gemakkelijk te maken. Het enige lastige is hoe je ze moet vouwen. Waarschijnlijk is het oorspronkelijke recept met aquavit, jenever kennen ze in Zweden niet.

En dan:

Roer de eierdooiers met de suiker een minuutje door elkaar. Voeg de gesmolten en afgekoelde boter toe, de geraspte citroenschil, de cognac of jenever en als allerlaatste de gezeefde bloem. Kneed het deeg tot een soepel en samenhangend deeg. Als het moeilijk is om uit te rollen, even in de koelkast leggen. Rol dun uit tot ongeveer 0,5 cm dikte, snij in lange repen van 4 cm. breed, en die weer in stukken van 8 cm lang. Maak in het midden van elk rechthoekje in de lengte een sneetje (als een brievenbus) en haal daar de korte zijkanten doorheen. Eerst de ene kant vanaf de bovenkant door de inkeping heen halen, dan de andere vanaf de onderkant, totdat je een kronkelig soort vlinderdasje krijgt. Verhit de frituurolie tot 170 °C en bak de klenäter een paar minuutjes tot ze goudgeel en opgezwollen zijn. Bestrooi met poedersuiker.

Van de overgebleven eiwitten en halve citroen is meteen een lekkere cake te bakken! Klop de vijf eiwitten stijf. Strooi voorzichtig 180 gr. suiker, 100 gr. gezeefde bloem en een eetl. maïzena over, daarna de geraspte schil van een halve citroen en 90 gr. gesmolten boter. Kort door elkaar roeren.
Smeer een cakevorm in met boter of olie en strooi 50 gr. fijngehakte amandelen over de bodem en zijkanten. Giet het beslag, wederom voorzichtig, in de vorm. Bak in circa 40 minuten gaar in de voorwarmde oven op 170 °C.

Recept 2

Heb ik inmiddels verwijderd, omdat ik het geen goed recept vond achteraf.

5 opmerkingen:

  1. Ja, ja, je hoort het zeker van mij!
    Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb nu het beslag gemaakt van de eerste versie. nu koud te worden in de koelkast. Nu dus tijd om de frituur aan te zetten daarna het beslag uit te rollen. Nu dus. Ik denk dat ik toch maar een beetje bloem over de aanrecht strooi, anders blijft het plakken. Isgelukt, het vouwen is gelukt en evenzo het frituren. De koekjes smaken heerlijk. Maar met een pietsje zout was het nog lekkerder geweest. Dit was een tryout, morgen weer verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem
    Wat leuk je reactie. Zelf ben ik vandaag met recept 2 begonnen. Ik vind het geen succes. Het deeg blijft, ook na meer bloem toevoegen, overal aan plakken. Alles met bloem, aanrecht, deegrol, toch plakken. Misschien ook eerst even in de koelkast.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. jeeeej, ik ben dol op alles wat Zweeds is dus ook op klenäter!! ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We hebben precies hetzelfde in Rusland "хворост-chworost" en in Ukraine "вергуны- werguni" . wat leuk!
    http://www.povarenok.ru/recipes/show/48675/
    Ingrediënten voor "Vergunov" van Oma "":

    Yoghurt of volle karnemelk - 250 ml
    Meel - 2-3 stack.
    Suiker - 50 g
    Soda (gebluste met azijn) - 0,5 tl.
    Ei - 1 st
    Zonnebloemolie - 250 ml
    Margarine - 50g
    Suiker poeder

    BeantwoordenVerwijderen

Reageer, ik ben er dol op dus LEUK!