Kanelbullar: Ca. 20 stuks
Ingrediënten:
ca. 50 gr. verse gist of 12 gr. droge gist (= 4 theelepels, maatschepje nemen).
50 gr. boter
3 dl melk
0,5 dl suiker
8 dl bloem
een snufje zout
Vulling:
50 gr. boter of margarine
1 eetlepel kaneelpoeder
½ dl suiker
Versiering:
1 ei
parelsuiker
Recept:
Verkruimel de gist in een kommetje. Smelt de boter in de magnetron op vol vermogen (max. 800 W) ca. 30 sec. Voeg daarna de melk toe en warm alles tot vingertemperatuur, ca. 37°C. Giet wat van de vloeistof over de verkruimelde gist en meng tot een gladde massa. Droge gist hoef je niet op te lossen en kun je al door het nog droge gezeefde meel roeren. Voeg de rest van de vloeistof erbij, suiker, zout en bijna alle bloem. Bewaar een klein beetje van de bloem voor het bakken. Verwerk het deeg grondig met de hand of in een keukenmachine tot het van zichzelf los komt van de kant. Dek het deeg af met een theedoek en laat het ongeveer 30 minuten rijzen. Vermeng de boter, suiker en kaneel tot een gladde massa voor de vulling. Neem het deeg uit de kom en kneed er de resterende bloem door. Rol het deeg uit tot één lap van ca. 30x40 cm. Smeer de vulling er op en rol op in de lengte. Snijd ongeveer 2 cm brede stukken van de rol. Leg de stukken op een ingesmeerde bakplaat, of op een plaat met bakpapier of in vormpjes. Laat de ’bullar’ nogmaals onder een doek ongeveer 20 min. rijzen. Smeer er nadien wat losgeklopt ei over met een kwastje en strooi er wat parelsuiker over. Bak de ‘bullar’ midden in de oven op 250°C, ca. 8 - 10 min (afhankelijk van het soort oven). Laat ze afkoelen onder een theedoek. Je bewaart de ‘bullar’ het best in een gesloten doos of plastic zakje.
Smakelijk!
Heerlijk meiske! Ik heb ze voor Ferdinand gemaakt en hij vond ze heerlijk. Ik ook trouwens. Hoe gaat het met woodleg z'n lijn, als ik zo jouw gekokkerel lees?
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes Ruud
Geweldig lijkt me dit, heb het opgeslagen want wil ik zeker een keertje maken!
BeantwoordenVerwijderen