KOKKERELLEN IN ZWEDEN!

Smaklig måltid!




zondag 31 januari 2010

Västerbotten Paj

Tja, wat is nu Västerbotten? Västerbotten is een regio in Zweden, een soort provincie, zoals Jämtland dat is. Västerbotten ligt ten noorden van Jämtland. Maar Västerbotten is ook een sterke scherpe kaas met kleine gaatjes erin. Maar je kunt ook een andere harde scherpe kaas gebruiken. De Paj (pie of taart) kan uitstekend als zowel een voorgerecht als hoofdgerecht en heeft een ronde en een eenvoudige smaak die altijd kan. Je kunt overigens nog allerlei variaties maken met groenten erin. Behalve de uien, bijv. ook broccoli roosjes, of welke je maar lekker lijkt (lijken). Met hamblokjes (of Casselerrib) ook heel lekker.

Klaar in: 1 uur 20 minuten

Ingrediënten:

bodem:
150 g boter of margarine
3 dl bloem
1 eetlepel (ijskoud) water
1 theelepel azijn
zout

vulling:
1 ui
1 eetlepel boter om in te bakken
300 gr geraspte Västerbottensost
4 eieren
2 dl melk
2 dl room
zout en peper, nootmuskaat

Bereiding:
  1. Zet de oven op 175 graden. Doe de boter met de bloem in een kom. Giet water en azijn erbij en kneed snel tot een soepel deeg. Rol het uit tot een taartvulling (30 cm in diameter) en zet een tijdje koud (ca. 1 uur in de koelkast).
  2. Snijd de ui dun en bak in boter. Klop melk, eieren en de room en voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Paj-bodem voorbakken gedurende 15 minuten.
  3. Paj-bodem uit de oven halen en de temperatuur verhogen tot 200 graden. Strijk de uien uit over de bodem en strooi vervolgens de geraspte kaas erover, giet het melk-ei-room-mengsel erover uit. Bak de taart in 35 minuten. Evt. halverwege de baktijd de paj afdekken met aluminiumfolie.
Västerbottensost (ost = kaas)

2 opmerkingen:

  1. Leuk idee, Gon! En je site is ook leuk zo met die vallende aneeuwvlokken. Complimenten! Groetjes Irma en we zien elkaar in maart. We mailen nog. Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He Gon,
    Met pittige Hollandse kaas was deze paj heerlijk. Heb hem zaterdag gemaakt. Wel machtig, maar ja dat is logisch als je naar de ingrediënten kijkt. We vinden hem koud lekkerder dan warm! Wat vind jij?
    Liefs van Anna

    BeantwoordenVerwijderen

Reageer, ik ben er dol op dus LEUK!