KOKKERELLEN IN ZWEDEN!

Smaklig måltid!




donderdag 19 januari 2012

Vissoep


In Dorotea, hier vlakbij, verkopen ze bij de supermarkt altijd garnalen los uit een diepvries. Deze diepvries is speciaal en alleen voor garnalen. Er hangen plastic zakken bij en in de garnalen staat een grote schep. De garnalen zijn op zee zeer kort gekookt en direct ingevroren. Er zitten gewone garnalen in en gamba's. De gamba's kochten we al diverse malen en deden die bijvoorbeeld in de oven met boter en knoflook. Maar nu wilde ik eens iets met de kleinere garnalen maken en kwam op dit recept:


We maken eerst een fond met:
1/2-1 kg garnalen
een flinke klont echte boter
1 ui
1 teentje knoflook
1/4 venkel (gebruik de delen die je niet in de soep wilt, dus de stengels en onderkant)
2 stengels bleekselderij
1 rijpe tomaat
1 el tomatenpuree
3 dl witte wijn
7 dl water

Pel de garnalen en doe ze zolang in de koelkast. Gebruik de resten van de garnalen voor de fond. Snijd de groenten in kleine stukjes.
Doe een flinke klont boter in een koekenpan, voeg de gesneden groenten toe en fruit het vijf minuten, doe binnen die vijf minuten de tomatenpuree er ook bij. Voeg de garnalenresten toe en laat een paar minuten zachtjes fruiten. Als je er vies van bent om de garnalenresten te gebruiken, wat ik me kan voorstellen, dan gooi je ze gewoon direct weg. Giet de wijn en het water erbij en laat 30 minuten trekken. Zeef het en gooi de garnalen- en groenteresten weg. De fond is klaar.
De fond kan ook ingevroren worden.


Daarna maken we de soep af met:
de fond
500 g gemengde vis (bijv. kabeljauw en zalm)
1 wortel in dunne plakjes
3/4 venkel (het goede deel wat over is)
room en melk (ongeveer 4 dl)
cayennepeper
rozemarijn
zwarte peper
kleine tomaten
de garnalen uit de koelkast

Doe de fond in een pan met de room/melk. Breng zachtjes aan de kook. Voeg de venkel, wortel en vis toe en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Afmaken met cayennepeper, zwarte peper en een beetje rozemarijn. Wanneer de vis klaar is, de gehalveerde tomaten en de garnalen toevoegen.
Hierna kan het genieten beginnen. Eet smakelijk!

Uiteraard kan er gevarieerd worden met de vis en de 'zeevruchten'.

1 opmerking:

  1. Ik zou zo aan willen schuiven.
    Klinkt heerlijk.
    We gaan het uitproberen.
    Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageer, ik ben er dol op dus LEUK!