KOKKERELLEN IN ZWEDEN!

Smaklig måltid!
woensdag 30 november 2011

SaffranskakaHet is niet zo bekend in Nederland, bakken met saffraan. In Zweden is het echter heel gewoon, zelfs zeer geliefd rond de kersttijd. Saffraan is in Zweden behoorlijk duur. Voor de 0,5 gram uit dit recept betaalde ik omgerekend twee euro. Maar voor een speciale gelegenheid en omdat ik het zo graag wilde proberen, had ik het er graag voor over. Saffraan heeft een redelijk uitgesproken smaak. Niet iedereen zal het kunnen waarderen. Als je het een keer probeert, weet je het. Hier nog meer wetenswaar- digheden over saffraan.


Voor deze cake met saffraan heb je nodig:
4 eieren
3 dl suiker
150 gr roomboter
1 dl melk
1 zakje (0,5 gram) saffraan (gemalen)
2 tl vanillesuiker
3,5 dl bloem
2 tl bakpoeder
poedersuiker om later mee te versieren

Doe het zo:
Klop de eieren luchtig met de suiker. Smelt de boter in de melk (niet te warm laten worden) en voeg dit bij het eimengsel. Voeg de overige ingrediënten toe (behalve bakpoeder) en klop tot een glad beslag. Doe als laatste het bakpoeder erdoor. In een springvorm gieten (bekleden met aluminiumfolie, vrij dun beslag). Daarna in de oven die is voorverwarmd tot 180 graden. Een half uur tot drie kwartier (tot een breinaald of i.d. er droog uitkomt).

Je kunt de saffranskaka versieren met poedersuiker als hij is afgekoeld. Met kerst kun je bijv. een kerstster knippen uit bakpapier, die op de kaka leggen en strooien maar. Of kleine sterren of klokken. Laat je fantasie maar gaan wat het versieren betreft...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageer, ik ben er dol op dus LEUK!