KOKKERELLEN IN ZWEDEN!

Smaklig måltid!




woensdag 17 februari 2010

Semlor


Een recept voor Semlor, meervoud van Semla.
De naam naam Semla komt van het Latijnse woord Simili, wat "Het fijnste meel" betekent. De Semla werd van oorsprong gegeten op de dag voordat de 40 dagen durende vastenperiode begon. De laatste kans om je nog eens lekker vol te stoppen dus. Vroeger, toen er nog veel meer gevast werd dan nu, waren de ingrediënten dusdanig dat het behoorlijk vulde. Het vult nog steeds bijzonder goed en het is dus geen lekkernij voor hen die aan de slanke lijn willen doen....(maar als je daarna 40 dagen vast valt het wel mee...). Nog even een opmerking over het uiterlijk, dat ons misschien aan een roomsoes of moorkop doet denken. Dit is geenszins waar, het is meer een cake-achtig broodje dat je een beetje moet uithollen.
Het recept is voor ca 14 stuks.

Benodigdheden:
14 muffin vormpjes
100 gram margarine of boter
3 dl melk
50 gram gist, liefst vers
½ theelepel zout
1 theelepel kardemom
1 dl suiker
1 ei
½ theelepel bakpoeder
krap aan een liter bloem.

Voor de vulling:
Slagroom
Amandelmassa of spijs.
Beetje melk
Je kunt ook zoete amandelen met wat melk en suiker mixen in de keukenmachine en dat mengen met de inhoud van de semla die eruit komt bij het uithollen.....
dan heb je nodig : 125 gr. amandelen, 1 dl. melk en 1 dl suiker.
Voor het insmeren van de buitenkant heb je nog een ei nodig.
Bereiding:
Verkruimel de gist in een schaal en zorg dat het ei op kamertemperatuur is. Smelt de boter en voeg de melk toe, niet warmer dan 37 graden , voeg dit toe aan de schaal met de verkruimelde gist en roer dan tot de gist is opgelost. Voeg zout, kardemom, suiker en ei toe. Roer dan het meel en de bakpoeder erdoor met de hand, kneed vervolgens het deeg soepel en glad met bijvoorbeeld de keukenmachine of met de deeghaken van de mixer. Daarna met de hand alle luchtbubbels eruit kneden en vervolgens in 14 delen opdelen en verdelen op de bakplaat bekleed met bakpapier. Laten rijzen in ongeveer 30 minuten. Daarna penselen met de opgeklopte ei en dan bruin laten worden in de oven op 225 - 250 graden in 8 tot 10 minuten. Daarna afkoelen.
Als ze afgekoeld zijn dan kunt u het kapje eraf snijden en een holte maken in de bol (kruimels wel bewaren!) De vulling van de amandelen, die je hebt gemaakt toen de bollen stonden af te koelen, vermengen met de kruimels en in de holte stoppen. Slagroom erbovenop en vervolgens weer toe dekken met het kapje. Bestrooien met poedersuiker.
Als alternatief voor deze vulling kunt je ook banketbakkersroom gebruiken, of slagroom met wat vruchten in de holte, bijvoorbeeld frambozen of bosbessen.

3 opmerkingen:

  1. Héél lekker en reeds 3x uitgeprobeerd. Veel succes ermee gehad ! In de plaats van de amandelspijs kan je ze ook vullen met Tiramisu of, kriekjes, of puddingcrème

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja ze zijn heel erg lekker. maar moeilijk te maken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk Gon, om te lezen waar deze lekkernij vandaan komt.
    Lijkt me echt heerlijk. Wie weet ga ik het eens proberen te maken...mijn lijn is er toch niet dus kan gerust.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageer, ik ben er dol op dus LEUK!