KOKKERELLEN IN ZWEDEN!

Smaklig måltid!
donderdag 6 november 2014

Roggebrood met anijs

Een heerlijk stevig donker brood met lichtgouden kleur en een luxe smaak. Voor een brood met roggemeel toch verrassend luchtig. En natuurlijk een heerlijke geur door de anijszaadjes! Ca. 10 cm hoog.
Het recept is voor de broodbakmachine.

Nodig:

225 gram grof roggemeel
225 bloem (of volkorenmeel)
1 el (keuken)stroop
water
2 el olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
1 tl zout
1 el lichtbruine basterdsuiker (anders rietsuiker of andere)
2 el anijszaad
6 gram droge gist (= 2 tl)

Bereiden:

Meng de twee soorten meel goed door elkaar. Doe de stroop in een maatbeker en roer dit met een beetje heet water glad. Vul dit aan met koud water tot 2,75 dl.
Schenk dit watermengsel in de bakvorm en voeg de olie en de helft van het meelmengsel toe. Strooi het zout, de suiker en de anijszaadjes erover. Bedek alles met de rest van het meel en strooi in het midden de gist erover.
Zet het blik in de broodbakmachine en stel hem in op het snelprogramma (meestal voor witbrood snel). Wanneer het klaar is uit de machine halen en nog 10 minuten zo laten staan. Dan voorzichtig uit de vorm schudden en rechtop op een rooster zetten. 
Het is moeilijk, maar toch een uur wachten alvorens het aan te snijden :-).

Heb je een Panasonic broodbakmachine (zoals ik), dan de ingrediënten in omgekeerde volgorde in het blik doen. Dus eerst de gist, dan helft meel, dan zout, suiker, zaadjes, dan de rest van het meel en op het laatst het watermengsel en de olie.

Heerlijk met roomboter en oude kaas, of met jam of... bedenk jij het maar. 
Wat vind jij een lekkere combinatie van het brood en het beleg?Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reageer, ik ben er dol op dus LEUK!